Колко пъти на ден може да се пие зелен чай?

Зеленият чай, добиван от растението Camellia sinensis, е известен със своята минимална обработка и запазени полезни вещества. Той е богат на антиоксиданти и с по-ниско съдържание на кофеин в сравнение с други чайове, което го прави често сочен за най-здравословния чай. Но какво прави зеления чай толкова специален и какво количество е препоръчително да се приема дневно за оптимално здраве?



Тайната на зеления чай се крие в изобилието му от полифеноли, особено катехини. Сред тях епигалокатехин галат (EGCG) е водещата молекула, отговорна за повечето ползи за здравето, които се приписват на зеления чай. Ето някои ключови предимства, свързани с редовната консумация на зелен чай:

1/ По-ниско кръвно налягане

Според проучване от 2014 г., публикувано в European Journal of Nutrition, катехините в зеления чай могат да имат краткосрочен ефект върху понижаването на кръвното налягане, особено при хора със систолично кръвно налягане над 130 mmHg.

2/ По-добър контрол на кръвната захар

Изследванията показват, че зеленият чай може да подобри контрола на кръвната захар и чувствителността към инсулин. Проучване от 2021 г. с участието на възрастни в Китай установява, че хората, които пият зелен чай всеки ден, са по-малко склонни да развият диабет, в сравнение с тези, които не пият зелен чай или пият други видове чай. Резултатите от изследването са публикувани в The American Journal of Clinical Nutrition.

3/ По-добра релаксация и настроение

L-теанинът, който се съдържа в зеления чай, подпомага релаксацията и когнитивната функция. В преглед от 2017 г., публикуван в списанието Phytomedicine, изследователите откриват, че пиенето на зелен чай може да помогне за ограничаване на тревожността, подобряване на паметта, както и на концентрацията. Проучване от 2022 г. пък установи, че подрастващите (на 12-18 години), които пият по 6 чаши зелен чай без кофеин на ден в продължение на 6 седмици, имат по-ниски нива на стрес хормони и подобрение на симптомите на депресия, тревожност и стрес.

Колко зелен чай трябва да консумирам?

Въпреки че консумацията на зелен чай е свързана с няколко ползи, важно е да се отбележи, че много от тях се наблюдават след прием на 6 чаши на ден или чрез добавки с екстракт от зелен чай. Ако приемате добавки, важно е да се отбележи, че по-високите концентрации на EGCG и катехини могат да доведат до странични ефекти като стомашно разстройство, увреждане на черния дроб, безсъние, обриви и скокове на кръвното налягане.

Рискове, свързани с прекомерната консумация на зелен чай:

Препоръчително е да се поддържа дневен прием на по-малко от 8 чаши сварен зелен чай, за да се избегне прекомерен прием на кофеин. Ако сте бременна, не консумирайте повече от 6 чаши на ден. Освен това, високата консумация на зелен чай, за да се постигнат гореспоменатите ползи, може да взаимодейства с определени лекарства по рецепта, като някои статини, антибиотици и бета-блокери. Следователно, ако искате да консумирате голямо количество зелен чай на ден, най-добре е първо да се консултирате с вашия лекар или сертифициран диетолог, особено ако имате някакво предшестващо здравословно състояние.

Безплатна доставка за поръчки над 99лв.
Безплатно взимане от магазина
Сигурно плащане онлайн